Lyssna

Götene biblioteks digitala julkalender 2021

Julkalender 1-24 december 2021

Följ med i bibliotekets julkalender, där vi varje dag fram till julafton öppnar en ny lucka. Inspireras och njut och kanske hittar du en ny favorit bland våra kalenderluckor.

 • Lucka 24  Eld, snö och stjärnor av Heléne Holmström

  Nora kämpar för att rädda sitt älskade konditori som hon driver ensam sedan hennes föräldrar gått bort alldeles för tidigt. När hon får chansen att vara med i tv-programmet Kavla upp , där bedagade konditorier rustas upp inför jul, har hon inte råd att tacka nej. Motvilligheten förstärks när tv-teamet dundrar in i Västervik med stjärnbagaren Henrik Eklund i spetsen och vill ändra på allt hon tänkt bevara.Men ju mer de umgås, desto närmare kommer Nora den karismatiske kändisbagaren. Hans liv kanske inte heller är så perfekt som det verkar på ytan, de tycks ha mer gemensamt än hon trodde. Frågan är bara vad som är äkta och vad som sker för att skapa bra tv. Snart står mer på spel än konditoriets överlevnad och höga tittarsiffror.Eld, snö och stjärnor är en varm och mysig julroman om en irriterande tv-inspelning, en oväntad kyss och om att våga tro på sig själv och sin dröm.
 • Lucka 23


  Bakom lucka 23 hittar vi kommundirektör Jerker Andersson Liljestrand.
  Jerker presenterar boken Ingenjörerna av Gunnar Wetterberg

 • Lucka 22  Helix av Benjamin Andrée och Alexandra Appelqvist
  Under den dekadenta ytan på festen döljer sig mörker och ondska.Första delen i Adrian Lind-serien, Helix, är inspirerad av Agatha Christies Mordet på Orientexpressen. Handlingen är flyttad till nutid, där tåget i Christies deckare har bytts ut mot ett lyxigt penthouse i det ena av de två Norra Tornen, och tågresan i originalet har i Helix blivit ett spektakulärt födelsedagsfirande i dagarna tre.Det är vinter i Stockholm. Snön faller allt ymnigare utanför skyskrapan Helix, där födelsedagsfirandet av en excentrisk affärsman ska äga rum. Nöjesreportern Adrian Lind och hans bästa vän Valeria Rossi har lyckats få en inbjudan till den värld av mystik och glamour dit alla vill in.Men det är inte bara fest för Adrian. Han har en dold agenda. En av kvällens gäster, en ung kvinnlig influencer, har delat näst intill psykotiska inlägg i sociala medier. Det ryktas att hon är försvunnen, och att flera personer på festen, med motiv som svartsjuka, pengar och hämnd, vill se henne död. Vad har hänt Sarah? Och vem kan Adrian egentligen lita på?I jakten på det stora scoopet börjar han tillsammans med kollegorna på Nyhetsbladet att gräva efter sanningen. Desto mer han får veta så blir bilden allt mer komplex. Snaran dras åt, och Adrian inser att inget längre är som det ser ut att vara. Han måste reda ut vad som har hänt. Innan allt är över.
 • Lucka 21  Renegades: born in the USA av Bruce Springsteen och Barack Obama

  Två gamla vänner pratar om livet och kärleken till Amerika. Det blir – förutom minst en Corvette-resa – ett uppriktigt, underhållande och avslöjande samtal om äktenskap och faderskap, om ras, maskulinitet, politik och musik. Här ryms också mer än 350 foton, anteckningar, tal, låttexter och aldrig tidigare publicerat material.”År 2020 väckte mycket känslor i mig. I tre år hade jag sett ett land som tycktes bli argare och mer segregerat för varje dag. Sedan kom en historisk pandemi som tvingade oss att fundera över vad som verkligen är viktigt i livet. Hur kom vi hit? Hur kan vi hitta tillbaka till en mer enad amerikansk historia?” Barack Obama
 • Lucka 20  Jorden runt till dig av Debbie Johnson
  När sanningen förändrar allt…En tragisk händelse lämnar Jess förkrossad och oförmögen att hantera tillvaron.Under många år lever hon i tron att hennes livs kärlek Joe övergav henne när hon behövde honom som mest. Tills en dag sjutton år senare när hon rensar ur sin mammas hus. På vinden hittar hon en låda fylld av brev och vykort, alla adresserade till henne från Joe.Insikten om att hennes föräldrar försökt undanhålla dem från henne i alla år, drabbar henne hårt. Men stärkt av de faktum att Joe aldrig menade att lämna henne, påbörjar Jess en resa tillsammans med sina två bästa vänner.Hon måste ta reda på sanningen om vad som egentligen hände. Genom att följa de gamla urblekta poststämplarna på kuverten följer de i Joes fotspår. En resa som tar dem från London till Irland och till slut ända till New York. Lever Joe fortfarande? Och finns det en chans för dem att hitta honom igen?Jorden runt till dig är en varm, rörande och hoppfull roman som kommer att ge dig tron på kärleken tillbaka.
 • Lucka 19  En vinterkyss i bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling
  Det är den tiden på året då man förväntas vara glad. Men på den lilla gatan Rochester Mews finns två personer som avskyr allt vad julstämning heter.Den begåvade konditorn Mattie har avskytt högtiden sedan hon fick sitt hjärta krossat på julafton för två år sedan. Bredvid hennes tesalong ligger bokhandeln där Tom arbetar. Han delar hennes avsky, men det är också det enda de har gemensamt. Tom och Mattie kan inte vistas i samma rum utan att gräla. När en av lägenheterna ovanför butiken blir ledig och de tvingas dela bostad blir stämningen mellan dem ännu mer kylslagen.Kan en bokhandel full av romantiska böcker, en uppstoppad ren och en kyssvänlig hörna under misteln övertyga två vresiga typer att bli förälskade i julen, och i varandra?En vinterkyss i bokhandeln för ensamma hjärtan är den fjärde och avslutande delen i Annie Darlings serie i bokhandelsmiljö. Det är en färgglad smällkaramell med fantastiska karaktärer, humor och härlig julstämning.
 • Lucka 18  Hej livet! En biografi med en blandning av sött och salt av Lasse Berghagen
  Hela Sveriges Lasse Berghagen bjuder på sitt innehållsrika liv. Personligt och med stort hjärta berättar han tillsammans med författaren Marcus Birro om toppar och dalar och avgörande vändpunkter. Som när Cornelis Vreeswijk slängde Lasses gitarr i sjön – så att Lasse skulle kunna ”börja om” efter skilsmässan från Lill-Babs. Om relationen till artistkollegor, familjen och det älskade Dalarna med sin undersköna läkande natur. Om Svensktoppen och krogshower. Om kärleken till livskamraten, Eva. Men också om stalkers, förtal och lögner i media. Och om ögonblicket, strax före pandemin, då Lasse sjöng Teddybjörnen Fredriksson inför ett fullsatt Globen – och möttes av en vägg av kärlek.
 • Lucka 17


  Bakom lucka 17 hittar vi sektorschefen för kultur och fritid Jytte Rixman-Svantesson
  Jytte presenterar boken Oceanen vid vägens slut av Neil Gaiman

 • Lucka 16  Gustave Eiffel och kärleken av Nicolas d'Estienne d'Orves
  Kärlekshistorien som ritade om Paris för alltid Inte långt efter slutförandet av arbetet med Frihetsgudinnan blev Gustave Eiffel tillfrågad av den franska regeringen att designa något spektakulärt till världsutställningen i Paris 1889.Eiffel är helt fokuserad på projektet att bygga ett tunnelbanesystem men allt förändras när han av en slump möter sin vackra ungdomskärlek, Adrienne Bourgès. Deras förbjudna relation ger honom inspiration till att designa vad som kommer att bli en av världens mest kända byggnader.Gustave Eiffel och kärleken är en storslagen och romantisk berättelse om kärlekshistorien som förändrade Paris för alltid.
 • Lucka 15  Plåster för brustna hjärtan – Heidi, Bjørnes
  Förr sjöd det av liv i det vackra gamla huset på Strandveien, men nu är Lillian ensam kvar. Hon sitter där med brutet ben, sörjer sin döde make och saknar vännerna som alla tycks ha funnit lyckan. En av dem, brevbäraren Egobert, är bra på krishantering och inser att de måste gripa in för att rädda Lillian! Samtidigt dyker det upp fler människor som behöver hjälp. Frispråkiga men kuvade Diwata som äntligen brutit sig ur ett destruktivt förhållande, den glamorösa Sirkka och hennes lillgamla son Kasper. Än en gång fylls huset av heta diskussioner, höga skratt, liv och rörelse, vänskap och förälskelser. Plåster för brustna hjärtan är en härlig, norsk feelgoodroman, fylld av medmänsklighet, humor och värme.
 • Lucka 14


  Bakom lucka 14 hittar vi chefen för serviceenheten Joakim Sundén.
  Joakim presenterar boken Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen

 • Lucka 13  Vad dina ögon såg av Snezana Bozinovska

  Ester och Leon Rytz var bara barn när Nazityskland invaderade Polen. De tvingades till några av de mest ökända koncentrationslägren under andra världskriget: Majdanek, Treblinka, Auschwitz och Bergen-Belsen. Mot alla odds överlever de nazisternas massutrotningar, slavarbete, sjukdomar, svår svält och dödsmarschen i krigets slutskede. Men de miste också allt: sina familjer, sitt land, sin ungdom. Som genom ett under träffas de två unga flyktingarna i Borås. Leon får syn på den vackraste kvinna han sett och blir blixtförälskad i Ester. Vad han inte vet då är att hon gått igenom liknande trauman som han själv. Men om detta pratar de inte – de vill bara se framåt.I Vad dina ögon såg berättar Ester och Leon om sina fasansfulla upplevelser under kriget och hur det har följt dem genom livet. Det här är historien om paret Rytz, några av de sista rösterna från Förintelsen som ännu kan vittna om vad deras ögon såg.
 • Lucka 12  Hennakonstnären av Alka Joshi
  Jaipur, Indien, 1950-talEfter att ha lyckats fly från ett arrangerat och våldsamt äktenskap tar sig den unga Lakshmi hela den långa vägen från sin lilla hemby till det pulserande Jaipur. Hon börjar försörja sig som hennakonstnär och snart sprids ryktet om hennes talang – och förmåga att lyssna och ge råd.Det dröjer inte länge förrän hon vinner de rika kvinnornas förtroende. De anförtror henne sina innersta hemligheter, samtidigt som Lakhsmi aldrig kommer att kunna avslöja sina egna…Men precis när Lakshmi äntligen uppfyllt sin dröm om ett självständigt liv dyker hennes man upp. Med sig har han hennes okända syster och plötsligt riskerar allt hon byggt upp att raseras.Hennakonstnären är en färgstark och gripande skildring av en kvinnas kamp för självständighet i ett samhälle som slits mellan de traditionella och det moderna.
 • Lucka11  Rättvisa före nåd av David Baldacci
  FBI-agenten Atlee Pine har inte gett upp sin jakt på sanningen bakom kidnappningen av tvillingsystern Mercy. Efter att ha hittat bevis på att systern lyckades undkomma sina kidnappare trettio år tidigare ställs hon inför ett nytt mysterium: varför förblev Mercy spårlöst försvunne?När Atlee Pine identifierar kvarlevorna efter ett mordoffer treor hon sig ha hittat ledtråden hon behöver för att slutligen få klarhet i systerns öde och få svar på varför hennes föräldrar övergav Atlee som barn. För att nå hela vägen fram tvingas hon en sista gång riskera allt.Rättvisa före nåd är den fristående upplösningen på David Baldaccis spännande thrillerserie om den spännande thrillerserie om den iskalla ensamvargen Atlee Pines sökande efter sin försvunna tvillingsyster Mercy. Tidigare böcker i serien är Lång väg till rättvisa (2019), Minuten före midnatt (2020) och Mörkret före gryning (2020).
 • Lucka 10


  Bakom lucka 10 hittar vi enhetschefen för Ledning och Stöd Eva Danielsson Friberg.
  Eva presenterar boken Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross

 • Lucka 9  Tim - biografin om Avicci av Måns Mosesson
  Som ett fyrverkeri mot natthimlen exploderade DJ:n och producenten Avicci. En musikalisk visionär som genom sin känsla för melodier definierade epoken då svensk och europeisk housemusik tog över världen.Men Tim Bergling var också en introvert och skör ung man som blev vuxen i ett omänskligt uppskruvat tempo. Efter ett antal akuta sjukhusvistelser slutade han turnera sommaren 2016. Knappt två år senare tog han sitt liv.Tim - biografin om Avicii är skriven av den prisbelönte journalisten Måns Mosesson, som givits unik tillgång till Tim Berglings egna anteckningar. Genom dem och intervjuer med familj, vänner och kollegor kommer vi stjärnproducenten in på livet. Det är en ärlig bild av en ung mans sökande, som inte väjer för det svårigheter Tim brottades med – han som så många andra i vår tid.
 • Lucka 8  Tolv hundar i juletid av Lizzie Shane
  Ben West har fullt upp med att ta hand om sin systerdotter och har inte tid att bry sig om vad andra tycker om honom. Till på köpet sitter han i stadsfullmäktige och tvingas ta en mängd tråkiga, men nödvändiga, beslut. Som till exempel att sluta finansiera Pine Hollows hundhem.Ally Gilmore har flytt storstaden för att tillbringa julen i Pine Hallow, den lilla charmiga snötäckta staden där hennes farföräldrar bor. Farföräldrarna börjar bli gamla och hundhemmet de driver är överfullt. Men när det går upp för Ally att någon högt uppsatt människa i stan har sett till att hundhemmet måste stängas, är det plötsligt upp till henne att hitta nya kärleksfulla hem åt tolv hundar! Det ser mörkt ut, men så får hon plötsligt hjälp från oväntat håll…Lizzie Shane har skrivit en underbar feelgood berättelse som värmer i vinterkylan. Småstadsidyll, julstämning, kärlek med förhinder och en massa hundar – vad mer kan man önska?
 • Lucka 7  Den omänsklige av Jonas Moström
   På Sundsvalls sjukhus blir Nathalie Svensson larmad till en ung kvinna som har stängt in sig på sitt rum. Hon hotar att begå självmord. När Nathalie lyckas ta sig in i rummet står kvinnan på fönsterblecket, redo att hoppa.Samtidigt hittas en tjugoårig kvinna död i Selångersån, mitt i Sundsvall. Hon är ihjälslagen och dumpad under en bro. Kvinnan har varit spårlöst försvunnen i fyra månader, och när Johan Axberg tar över utredningen inser han att kollegan som utrett försvinnandet har gjort ett uselt jobb.Det visar sig att det finns oväntat samband mellan kvinnan på sjukhuset och den mördade kvinnan i ån. Johan och Nathalie, som äntligen känner sig trygga i sin relation, gräver tillsammans vidare. Och de kommer allt närmare en mördare vars motiv framstår som helt häpnadsväckande.Den omänsklige är den åttonde delen i Jonas Moströms populära och prisbelönta deckarserie om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg.
 • Lucka 6


  Bakom lucka 6 hittar vi ett boktips från kommunens skolchef Leif Lagergren.
  Leif presenterar boken Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström.

 • Lucka 5  Rådjursmannen av Geoffroy Delorme
  Skogen är varken god eller ond, den tvingar en bara att ifrågasätta sig själv, hela tiden.” Som pojke är Geoffrey Delorme ofta ensam och söker sig gärna ut i naturen. En dag i Louviersskogen i Normandie träffar han på ett nyfiket rådjur, ett möte som kommer att bli avgörande för honom.Geoffrey tillbringar alltmer tid i skogen. Han börjar äta sina måltider utomhus och sover under bar himmel. Till slut bestämmer han sig för att flytta ut i skogen för gott. Där lever han utan kontakt med människor, och följer noga rådjurens vanor och beteende. Rådjuren släpper honom allt mer inpå livet och snart lever han sida vid sida med dem. Han lever av och med naturen och tillsammans med rådjuren i sju år. De blir hans familj och han får uppleva deras liv – och död – på nära håll. Det här är hans självbiografi om sina år som Rådjursmannen.
 • Lucka 4  Fri från skuld av Marianne Cedervall
   Prästen Samuel Williams privatliv är i gungning. Han och särbon Marit väntar barn samtidigt som han inte kan sluta tänka på en viss polis vid namn Maja-Sofia Rantatalo, som han träffade i samband med den mordutredning han hastigt och lustigt blev indragen i när han anlände till sin nya tjänst i Klockarvik i Dalarna några månader tidigare.På jobbfronten är det dock betydligt lugnare, så Samuel bestämmer sig för att ta ledigt och åka till ett kloster i närheten på en helgretreat för att få ordning på alla tankar och känslor. Men precis när han börjat vänja sig vid tystnaden och rutinerna och bestämt sig för hur han ska staka ut framtiden får han veta att en kvinna i Klockarvik dött och att en annan blivit allvarligt sjuk. När den döda visar sig ha blivit mördad riktas misstankarna mot just klostret, eftersom både den döda och den sjuka haft täta kontakter med systrarna där.Nu blir det upp till Samuel att ta reda på om klostret kan vara inblandat och om den man som deltagit i retreaten samtidigt som Samuel verkligen är den han utger sig för. Och hur är det med den före detta prästen som plötsligt dyker upp, har han helt rent mjöl i påsen?      
 • Lucka 3  Harlem Shuffel av Colson Whitehead
  För kunderna och grannarna på 125th Street är Ray Carney en hederlig och strävsam möbelförsäljare, som gör sitt bästa för att försörja sin familj. Han och hans fru Elizabeth väntar sitt andra barn, och även om de uppåtsträvande svärföräldrarna inte gillar honom och lägenheten intill tunnelbanespåren känns för trång, är det ändå ett bra liv. Men få känner till Carneys släktband till det skumma övre Manhattan, och få ser sprickorna i hans fasad. Sprickor som hela tiden växer.Harlem Shuffle är en genialt konstruerad berättelse som utspelar sig i det tidiga 1960-talets Harlem. Det är en familjehistoria förklädd till deckare, men också en samhällsroman om rasism och makt, och inte minst ett kärleksbrev till Harlem
 • Lucka 2  Jordoffer av Helén Wigh
  Kate flyr från Stockholm och sitt liv på innekrogarna.På den värmländska gården hoppas hon bli fri från den före detta pojkvännens hårdhänta kontroll och sin egen bedövande rädsla. Medan blåmärkena sakta bleknar försöker hon få grepp om den nya tillvaron.Just när hon börjar slappna av hittas två kroppar nedgrävda på tomten. Bredvid ligger en vacker medaljong som väcker Kates nyfikenhet. Hon beslutar sig för att ta reda på vilka de döda är och söker igenom gårdens alla byggnader. I uthuset kliver hon in i en svunnen tid där det dammiga porslinet fortfarande står kvar på bordet och där en dagbok legat gömd sedan 1940-talet. Kate inser att mycket står på spel – då liksom nu.Jordoffer är en spänningsroman om svek, hemligheter och förföljelse i två parallella historier. Det är också en skildring av hur kontroll och makt ställs mot frihet och kärlek.
 • Lucka 1


  Eva Thimfors delar med sig av sitt boktips.

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!