Lyssna

Val till europa­parla­mentet 2024

Den 9 juni är det val i Sverige. Då röstar vi för att välja representanter till Europaparlamentet. Det viktigaste sättet att påverka utvecklingen är att rösta.

Hand som stoppar ett valkuvert i en valurna.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Det robusta svenska valsystemet

Det svenska valsystemet är robust och grundar sig på allmän och lika rösträtt. Vårt valsystem är decentraliserat - röstning sker över hela landet, det är transparent - röstmottagning och rösträkning är offentliga och alla röster räknas manuellt och kontrollräknas minst två gånger.

I Sverige styr folket genom att välja politiska representanter i allmänna val vart fjärde år och val till Europaparlamentet vart femte år. Du behöver inte tala om för någon vad du har röstat på och ingen annan har rätt att bestämma över din röst. Alla röster väger dessutom lika. Ingens röst är mer värd än någon annans.

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val. Är du upptagen i röstlängden och har rösträtt får du ett röstkort hemskickat.

Alla som får rösta i valen och är upptagna i röstlängden får ett röstkort hemskickat med posten. Från och med den 22 maj kan du förtidsrösta om du inte har möjlighet att rösta i din vallokal på valdagen.

Mer information om valet och information om valet på lättläst svenska, på teckenspråk och översatt till andra språk finner du på Valmyndighetens hemsida.

Kontakta valnämndens kansli

E-post: val@gotene.se
Telefon: 070-890 79 25

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!