Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Gösrecepten från miljömålsdagen vid Blombergs badplats den 24 juli

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.

Klicka på bilden för att förstora.

Den 24 juli genomförde Götene kommun, Naturskyddsföreningen och Friluftsfrämjandet en miljömålsdag i Blomberg. Den grillade gösen som serverades var väldigt uppskattad och därför har kockarna från dagen valt att dela med sig av recepten.

Här kan du läsa mer om miljömålsdagen i Blomberg

Kockarna Gun Wallborg och Mikael Erhardsson presenterar här sina recept på gösen som serverades på miljömålsdagen i Blomberg.

Recept

I alla recept använder vi pressad saft och zest (det yttersta raspade skalet) från citrusfrukt, i det här recepten menar vi citron och/eller lime, var och en använder det de tycker bäst om. Det finns inga angivna mängder - var och en får blanda efter eget tycke och smak.

Hel gössida med skinn

Skär bort pinnbenen på filén utan att skada skinnet. Salta lite på den råa fiskfilén.

Blanda ihop olivolja, citronpeppar, nymalen svartpeppar, salt, socker eller vit sirap, limezest och pressad lime till en marinad.

Gnid in filén med marinad och spara hälften som du skedar över efter tillagning.

Lägg gösfilén på grillen med skinnsidan nedåt. Sätt i en stektermometer och ställ in den på 49°C kärntemperatur. Lägg locket på grillen och lyft av fisken när den nått rätt temperatur. Servera med potatissallad.

Potatissallad

Vi valde en potatissallad utan majonnäs för att skapa ett fräscht tillbehör till den grillade fisken. Tvätta färsk sommarpotatis alternativt använd tvättad Amandine eller Sparrispotatis på påse, koka den och låt den svalna.

Strimla stjälkar av knipplök eller använd skuren gräslök. Blanda matlagningsyoghurt gärna Rysk eller Cypriotisk, tillsätt något lite gräddfil om du föredrar mindre syrlighet i salladen. Smaksätt med olivolja, pressad citrusfrukt, något lite zest från citrusfrukten, salt, nymalen svartpeppar och citronpeppar. Dela potatisen i bitar.

Vänd ihop såsen med den delade potatisen.

Gösfärsbiffar

Använd hela urbenade filéer av gös, vi använde buk- och stjärtbitarna. Mal i köttkvarn (det går att använda matberedare med kniven monterad också, det blir en annan konsistens på färsen då och vi fördrar att mala fisken)

Några dillstjälkar, urkärnad spansk peppar, lite kokt skalad potatis, gul lök eller knipplök.

Tillsätt hackad dill, strimlad blast från knipplök alternativt gräslök, citronsaft, salt och nymalen svartpeppar.

Forma biffar. Gnid ytan med olja. Olja gallret innan grillning. Grilla biffarna. Lägg eventuellt på locket mot slutet av grillningen. OBS! Kom ihåg att allt man grillar behöver ligga på en stund för att en yta skall bildas så att råvaran släpper från grillen.

Vi serverade biffarna på tunna skivor av danskat rågbröd och toppade med rört citrussmör.

Rört citrussmör till gösfärsbiffen

Riktigt mjukt smör, tag hjälp av micron i några sekunder om det inte är tillräckligt varmt i köket.

Blanda med en gaffel ihop smöret med olivolja, salt, nymalen svartpeppar, finskurna stjälkar av knipplök, hackad dill, pressad citrusfrukt och citruszest.

Gösrulle på saltsten

Skiva ryggfilé av gösfilé, så kallad gösloin, skär tunna skivor av gös på samma sätt som du skär gravad lax. Lägg dem omlott på en ordentlig bit plastfolie cirka 15x15 centimeter stor. Bred på pesto, rulla ihop med hjälp av plastfolien, lägg rullen kallt tills det är dags att tillaga den.

Tillaga gösrullen på saltstenen på grillen med locket på, använd lång vinklad stekspade för att lyfta av den.

Servera den tillsammans med grillad marinerad squash.

Gräslökspesto till gösrullen

Använd matberedare med kniv, starta på högsta hastighet, tillsätt genom röret, ordentligt med gräslök, lite vitlök, några små bitar lagrad prästost (eller parmesanost), solroskärnor, kör sönder och tillsätt olivolja i en fin stråle till önskad konsistens. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar, pressad citrusfrukt.

Grillad marinerad squash

Squash, skiva i femmillimetersskivor, grilla skivorna så att de får tydliga färgmarkeringar från grillen, de kan gärna svartna fläckvis på ytan, lägg dem direkt ned i marinaden och vänd runt ibland så att de mjuknar.

Marinad: olivolja, pressad citron, pressad eller riven vitlök, salt, peppar, ordentligt med grovhackad bladpersilja.

Grillade tillbehör

Man kan grilla nästan vilka rotsaker eller grönsaker man vill, använd vad du har och vad du tycker är godast.

Förslag är att grilla tunna fina sommarmorötter tills de mjuknar och får färg. Ringla på olivolja och strö över flingsalt efteråt.

Grillade Padrones, som är gröna milda chilifrukter, grilla dem hela med fästet kvar. Ringla på olivolja och strö över flingsalt efteråt.

Götene kommun - en del av biosfären

http://vanerkulle.org

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!