Undvik fukt och mögel!

Grunden, taket, vinden, våtutrymmen och rörledningarna är de punkter som oftast orsakar fuktproblem. Dessa delar av byggnaden behöver ägnas stort intresse och noggrannhet.
060316_Mogel_Vagg_Reglar_Gotene
En otrevlig syn i en byggnad

Grunden, taket, vinden, våtutrymmen och rörledningarna är de punkter som oftast orsakar fuktproblem. Dessa delar av byggnaden behöver ägnas stort intresse och noggrannhet.

2011 orsakade vattenskador i byggnader kostnader på mer än 10 miljarder kronor i Sverige. Hälften av dessa kostnader härrör sig från bad- eller duschutrymmen.

Hur undviker jag problem?
Genom att vara extra noggrann samt använda välrenommerade företag kan många fällor undvikas. En seriös rörmokare vet att man inte få skarva rörledningar i oåtkomliga utrymmen.

En välutbildad mattläggare utför inga golvläggningar utan att kontrollera att underlaget har en godkännd fukthalt, samt utför alltid arbetet enligt branchens framtagna våtsäkringsregler.

Att ett bad- och duschrum blir fuktigt och behöver ventileras kan alla förstå. Det man kanske inte tänker på är att även andra rum utsätts för fukt i form av människors utandningsluft och svettning. Du har säkert sett att fönstren i ett sovrum kan ha immbildning på morgonen. Detta är ett tydligt tecken på att rummet är otillräckligt ventilerat, vilket i en förlängning kan leda till problem.

Läs mera om imma på fönsterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Även vinden på en byggnad är en utsatt byggnadsdel. Här sker stora fukt- och temperaturväxlingar under dygnets timmar. Problemet varierar beroende på vilken årstid det är. På vintern kan varm, fuktig innomhusluft tränga upp på vinden där den kondenserar mot det kalla undertaket.
På sommaren är ofta problemen mindre på vinden.

Folksams byggmiljöguidelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Miljö- och hälsoskyddsenhetens hemsidaöppnas i nytt fönster

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!


Sidansvarig: Tommy Andersson, senast ändrad 17 september 2018