Bostads- och servicesektorn står idag för nästan 40% av Sveriges energianvändning. Att minska energianvändningen för uppvärmning av bostäder är därför en mycket viktig åtgärd för att få en effektivare energianvändning. Trots att det idag finns teknik som möjliggör en lägre energiförbrukning sker nybyggnation oftast enligt konventionella principer och med traditionella värmekällor.
Passivhus är ett registrerat varumärke. Huset skall därmed uppfylla vissa grundkriterier för att kvala in som ett passivhus.
Huset ska projekteras enligt följande:
max effektbehov 12 W/m2/år vid dimensionerande utetemperatur, (Lidköping —16 grader C) motsvarande energiåtgång 15 kWh/m2/år, detta gäller för 20 graders inomhustemperatur för ett hus på 170 m2.
Man räknar med att detta uppvärmningsbehov kommer motsvaras av den el som förbrukas för hushålet, vilket i praktiken innebär en total energiförbrukning av c:a 5000 kWh/år inkl. hushållsel.
Hur uppnår man detta?
Jo, genom att bygga med:
Att bygga ett passivhus kostar några procent mer än vanliga byggnader. Passivhus ger lägre totalkostnader redan efter några år beroende på lägre utgifter för energi. Ett hus står i minst femtio år. Extrakostnaden för att bygga passivhus är i sammanhanget relativt försumbar.
Den främsta fördelen med passivhuset är den goda komforten och den bra inomhusmiljön.
En av förgrundsgestalterna för passivhus i Sverige och Europa är arkitekten och konstruktören Hans Eek. Han är mannen bakom bland annat "Lindåshusen".
För mer information se:
Paroc-Energikloka konstruktioner (pdf, 1.9 MB)
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!
Sidansvarig: Tommy Andersson, senast ändrad 17 september 2018
Torggatan 4
533 80 Götene
Telefon: 0511-38 60 00
Fax: 0511-593 07
Skicka e-post