Bygg själv eller med entreprenör?

Är man händig känns det naturligt att utföra vissa arbeten själv för att sänka kostnaderna

När man gör det bör man tänka på att vissa arbeten får man inte utföra utan att ha behörighet. Sådana arbeten är till exempel elinstallationer.

Andra arbeten är olämpligt att utföra själv med tanke på de konsekvenser det kan få för byggnaden. Att projektera en ventilationsanläggning och veta hur den ska installeras, injusteras och skötas är en uppgift man bör överlämna till sakkunnskapen.

Andra sådana arbetsuppgifter är rörmokeri och våtsäkring i bad, dusch och tvätt. Dessa installationer kan orsaka stora skador på byggnaden. Ett läckande rör, eller en dåligt tätad anslutning vid en golvbrunn, kan efter flera år visa sig ha orsakat svåra fuktskador, ibland med mögelpåväxt som följd.

Att huset har en stabil grund och en stomme som inte rasar samman tycker väl alla är en självklarhet. Är du osäker på om du vet hur detta ska utföras bör du ta kontakt med ett proffs.

Entreprenadkontrakt

Oavsett vilken entreprenör du anlitar är det att rekommendera att teckna ett skriftligt entreprenadavtal för att undvika onödiga tvister. Marknadens parter har tagit fram ett entreprenadkontrakt med tillhörande allmänna bestämmelser för att underlätta för dig som konsument. Dessa dokument kan laddas hem här nedan.

Entreprenadkontrakt ABS 18PDF (pdf, 456.5 kB)

Allmänna bestämmelser ABS 18PDF (pdf, 51.4 kB)

Ändringar och tilläggsarbeten ABS 018PDF (pdf, 122.6 kB)

Skogsindustriernas byggbeskrivningarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!