1930-tal Funktionalismen

Byggnaders särdrag 1930-tal Funktionalismen
De slätputsade fasaderna, utan ornament eller omfattningar runt fönster eller portar är helt ljusa, vita eller svagt gula. Också andra delar av fasaderna är ljusa. Det gäller de nu så vanliga balkongernas räcken och fronter. Fönstersnickerier målas oftast i samma kulör som fasaden. En avvikande färg, t.ex. dovt grågrön kan förekomma. Portar av trä är fernissade. Rostfritt stål ingår emellanåt. Taket är ofta plant och syns då inte från gatan. Plåt i fönsterbleck och stuprör är nu målade i fasadfärg.
Byggnaders särdrag 1930-tal
Den horisontella formen understryks av fönsterband och långa balkonger. Balkongerna går ofta över hörn. Fronterna är ibland rundade, släta och går inte ner över bottenplattan. Vanligt är en front bestående av mjukt, finveckad korrugerad plåt som är jämnt vågformad.
Byggnaders särdrag 1930-tal
Villornas fasader, såväl de putsade som de av trä, är helt ljusa, ofta vita. Fönstren är målade i samma ljusa kulör. Entredörren är oftare fernissad än målad. Plåten på det flacka taket målas svart eller grön. I villaområden med många likartade villor ges alla den vita färgtonen eller ljusa kulörer med liten variation.          

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!


Sidansvarig: Tommy Andersson, senast ändrad 07 september 2018