1900-1910-tal Jugend

Byggnaders särdrag 1900-1920-tal
Den slätputsade fasaden ansluter till naturstenens kulör i den ofta våningshöga sockeln. Är sockeln av rödaktig sandsten rar putsen en ljusare brunrosa kulör. Är sockeln av grågul sandsten väljs en ljus gul eller gulgrå kulör. Är sockeln av grå kalksten väljs en helt ljusgrå nyans eller vitt brutet med gult, rött eller grön umbra för att svagt anslå kalkstenens färgton. Det är alltid ljusa kalkfärger på fasaden. Där både slät- och spritputsade ytor ingår i en fasad stryks samma kulör över båda putstyperna. Natursten i fasad målas inte. Portar är ofta fernissade eller lackade så att man ser träet. Portarna kan också liksom fönstren vara målade i friskare färger än tidigare, t.ex. grönt och engelskt rött men de äldre kulörerna brunt och grågrönt förekommer också. Även takplåten har ofta en friskare färg, dvs. rött eller grönt men svart är fortfarande vanligt. Plåtbeslag och stuprör är alltjämt svarta.
Byggnaders särdrag 1900-1910-tal
Villor och mindre flerfamiljshus har antingen putsade eller träpanelade fasader. Tidstypiska drag är de öppna brokvistarna. Ytterdörrarna är i regel försedda med speglar och glasade överdelar. Taken är i plåt eller tegeltäckta med branta nedre fall. Valmade gavelspetsar förekommer. Mindre hus kan vara slät- eller spritputsade. Också en kombination av båda puts typerna är vanlig.
Byggnaders särdrag 1900-1910-tal
I exemplet ovan är fasaden spritputsad utom takfotlist, fönster- och portomfattningar och burspråkets bröstningar som är slätputsade. Allt är målat med en kalkfärg, vit eller svagt pigmenterad. Fönstren är kulörta, t.ex. gröna, engelskt röda eller ockragula. Här är plåtbeslag och stuprör målade i fasadfärgen. Den stugliknande typen av villa är rödfärgad med vita knutar, lister, fönsterfoder och räcken. Också stuprören är målade vita. Fönstersnickerier och ytterdörrar kan vara vita eller kulörta: Gröna, bruna eller engelskt röda. Svart plåttak eller 2-kupigt tegel.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!


Sidansvarig: Tommy Andersson, senast ändrad 07 september 2018