Historik

Historik av Rolf Ekholm; musikskolans första klarinett- och saxofonlärare, gällande Musikskolans Paradorkester; daterad 2005.

Paradorkestern i Örebro 2007. Klicka på bilden för att förstora.

Paradorkestern i Örebro 2007. Klicka på bilden för att förstora.

Första orkestern bildades hösten 1977 och bestod då av alla de instrument som det undervisades på, dvs blockflöjt, tvärflöjt, klarinett, saxofon, trumpet, fiol, gitarr, trummor och piano.

Man kallade den orkestern för Musikskolans Orkester. Ledare var Sigvard Jonsson som också var musikskolans rektor. Han skrev också till en början alla de arrangemangen som orkestern spelade.

1980 delades orkestern upp i en blåsorkester och en stråkorkester. Blåsorkestern tog detta år namnet Paradorkestern. Ett storband bildades också detta år, och flera av paradorkesterns medlemmar spelade även där. Storbandet gjorde under åren flera konserter med många kända sångsolister.

En juniororkester startade 1981.

En stödförening för Musikskolans orkester hade bildats 1978 och samlade på olika sätt in pengar så att blåsorkestern kunde åka på mycket trevliga och givande övningsläger. Hellidens slott i Tidaholm anlitades de flesta gångerna, men även i Ljungskile och Bohus-Malmön var det orkesterläger.

1986 inköpte Paradorkesterns Stödförening uniformer till orkestern. Detta år gjordes också första utlandsresan, till Norge. Det var i form av ett utbyte med en skolorkester från Ski. Paradorkestern var i Norge två gånger, och den norska orkestern besökte Götene vid ett tillfälle.

En stödförening för musikskolans stråkorkester och juniororkester bildades i mitten av 1980-talet.

Orkestern fick en ny dirigent våren 1991; då Sigvard Jonsson lämnade över taktpinnen till Lena Öberg.

1991 och 1994 var Paradorkestern inbjuden att delta i en stor festival i Närpes, Finland. Orkestern spelade mycket bra vid sina konserter och marscher. Dessutom blev medlemmarna extra populära i sina blåvita uniformer…

Orkestern har även deltagit i många festivaler i Sverige; till exempel Kristianstad, Örebro, Jönköping, Mariestad, Lidköping mm.

Många mycket duktiga musikanter har genom åren gått i musikskolan och/eller deltagit i paradorkestern och ett stort antal ungdomar har fortsatt inom musiken som till exempel musiklärare – musiker - sångare – deltagare i Arméns musikpluton, samt solister i olika sammanhang.

Hällekis musikkår (kommunens vuxenamatörorkester) rekryterar sina medlemmar från Paradorkestern. Utan dessa funnes inte musikkåren då nästan halva kåren är ungdomar.

Paradorkestern har genom alla åren (med ett par års vikarier) endast haft två stycken ledare och dirigenter, nämligen Sigvard Jonsson och Lena Öberg.

Regelbundet återkommande spelningar för Paradorkestern:

Götenelörda'n, Nationaldagen, Vårkonsert, Musikskolans dag samt

Julkonserter.

anm. av Lena Öberg 2016: 2006 slogs Stödföreningen ihop med Föräldraföreningen till en enda förening.

Artikel från Nya Lidköpingstidningen

Publicerad 29 februari 2016, författad av Göran Gustafsson.

Veteraner på plats vid Musikskolans jubileum

När Götenes kommunala musikskola startades för 40 år sedan var Sigvard Jonsson en i den mindre grupp av musiklärare som var med från starten. Nu är han 87 år, men ser med glädje tillbaka på tiden i Götene där han var med och lade grunden till en verksamhet som genom året gett tusentals elever sin musikaliska fostran.

Året var 1976 när musikskolan startade och att 40 år har gått kommer att celebreras med stort jubileum i Göteneparken nu på lördag den 5 mars.
Dagens musiklärare har sytt samman ett jubileumsprogram som blir final på dagen som i övrigt kommer att innehålla mycket av nostalgi och tillbakablickar.

Lena Öberg är en av musiklärarna och hon hoppas på ett stort intresse.

– De som vill får gärna ta med ett instrument till de samlingar vi har på förmiddagen med orkestrarna, eller bara komma för att återse gamla orkestervänner, säger hon.

– Eftermiddagen inleds med mingel, även för allmänheten där man kan fika, gå tipspromenad eller lyssna på musik. Där ges också många tillfällen att prata minnen och titta på gamla bilder och urklipp.

Hon kan själv räkna sig som lite av en inventarie när det gäller musikskolan. Hon var med i dess första elevkull 1976 och tolv år senare blev hon själv handplockad och anställd som musiklärare av Sigvard Jonsson.

Vid samtalet med Sigvard Jonsson är han angelägen om att lyfta fram en rad personer som han menar har betytt mycket för musikskolans utveckling. Det gäller såväl lärare som personer i den stödförening som bildades för paradorkestern.

– Götene var sent ute med att bilda en musikskola och därför var det svårt att få tag på duktiga musiklärare, säger han.

Han hade dock sina egna knep för att rekrytera och berättar hur han vid upprepade tillfällen bearbetade Rolf Ekholm.

– Då arbetade han på Meken och vi brukade träffas då vi hade gemensam cykelväg hem, säger han. Jag var ihärdig i min övertalning och lyckades få med honom i teamet av musiklärare.

Han berättar vidare när han tillsammans med Alice Quick och Inger Alfredsson skulle åka till Ulricehamn för att beställa uniformer till paradorkestern.

– Vi hade så trevlig bilfärd att vi glömde bort att stanna i Ulricehamn. Vi åkte ett par mil för långt, säger han och skrattar gott åt minnet.

Han berättar också om en orkesterresa till Oslo där man överraskade sin stora publik genom att sjunga Norges nationalsång och där alla ställde sig upp av vördnad.

Hildegard Jansson har genom åren lärt många elever att spela fiol och hon värvades till Götene från Vara musikskola.

– Jag har trivts bra här och vi har varit ett gott och sammansvetsat gäng, säger hon.

Lena Öberg leder även Hällekis musikkår och hon kan inte nog betona vad musikskolan betytt för rekryteringen dit.

– Av dagens besättning i kåren tror jag att drygt hälften har kommit dit tack vare musikskolan, säger hon.

Även musikkåren kommer att vara med och spela på jubileumskonserten som sammantaget kommer att engagera ett 80-tal musiker från dagens aktiva musikskola.

Göran Gustafsson, 0510-89786, goran.gustafsson@nlt.se.

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!