Bibliotekets kulturprogram

Välkomna till Biblioteket - platsen för kulturupplevelser!
Bibliotekets evenemang är en del av kommunens kulturprogram.
 • Släktforskar-onsdag på biblioteket - 18 januari


  Roy Johansson informerar om släktforskarprogrammet Disgens nya version, 2016.
  Onsdag 18 januari, klockan 19.00. Biblioteket. Fri entré.Medarrangör: Götene släktforskarförening.
 • Musik på biblioteket: ”Ja tack!” - En musik- och poesiföreställning om Sonja Åkessons -8 februari  


  Klicka på bilden för att förstora. Sonja Åkesson är poeten som gav den tigande vardagen en röst. Genom sina texter kramar hon fram mening och innehåll ur den skamfilade verkligheten och gestaltar den utsatta människan med humor och värme.
  I sällskap med Sonja Åkesson har vi överrumplats av glädje, brottats med vardagens stumhet och förgäves försökt att passa in i mallen.Vi har utgått från den skriande livslust som gömmer sig i de underfundiga texterna och våra egna tankar och funderingar kring livet i sällskap med Sonja. Med en cello som klangbotten och med den fysiska och vokala gestaltningens lekfulla uttryck vill vi mitt i vardagens tristess lyfta fram Sonjas ömsinta och ofta drastiska röst.Välkommen till Sonja- land!
  "...en glimrande liten uppsättning..." GT
  ”...lika delar galghumoristiskt som genuint gripande" GP
  "Det är ljuvligt/... /att få sitta där ett poesifött känslomoln fortplantas från skådespelare
  till publik" Bohusläningen
  Med Fia Adler Sandblad och Sanna Källman, ADAs musikaliska teaterOnsdag 8 februari, klockan 19.00, Götene bibliotek. Biljetter 50 kronor Köp din biljett här,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  eller hos Medborgarkontoret Götene 0511-38 60 01, Turistbyrån Lidköping 0510-200 20
  Musik på bibliotek i samarbete med MCV och ABF
 • Sportlovsaktivitet: Gira tvärt - en allsångsföreställning med fart och fläkt - 13 februari 


  Klicka på bilden för att förstora. Vi girar tvärt mellan fantasi och verklighet. Allt är möjligt och allt kan hända.
  Vi kan kanske cykla runt eller sitta ner och prata strunt. Klappa kossorna på ängen, leka spöken under sängen. Men ingen kan gå på lava och ingen kan simma i en vulkan. Eller…? Föreställningen bygger på sånger och på lusten att sjunga.Musik på bibliotek i samarbete med MCV och ABF Måndag 13 februari, klockan 13.00, Sessionssalen, gratis
 • Släktforskar-onsdag på biblioteket - 22 februari


  Klicka på bilden för att förstora. Titti Fabricius berättar om "En annorlunda släkthistoria".  
  Onsdag 22 februari klockan 19.00Fri entré.Samarrangemang mellan Götene släktforskarförening och Biblioteket.
 • Släktforskningens dag - 18 mars


  Klicka på bilden för att förstora. Släktforskningens dag firas runt om i landet - lördagen den 18 mars.
  Ted Rosvall, är föreläsare, släktforskare och välkänd ifrån TV-programmet "Vem tror du att du är?.Klockan 10:30 föreläser Ted Rosvall med rubriken "Mannen som försvann ". Mannen som försvann var Carl Arvid Sandgren, född 1893, utanför Falköping.1914 emigrerade han till USA. Efter ett antal år slutade breven att komma och han blev dödförklarad 1948. Efter många år hittar Ted Rosvall mannen av en slump i en telefonkatalog - i högsta grad vid liv.Släktforskarföreningen kommer att ha olika aktiviteter på Biblioteket denna lördag.Lördag 18 mars, mellan klockan 10.00-12. Biblioteket, gratis.
 • "Jönns bildvärld" - föredrag och vernissage - 20 mars


  Erling Öhrnell berättar om konstnären och poeten John "Jönn" Liedholm från Falköping.
  Jönn föddes i Falköping 1895, där föräldrarna drev en garnhandel. Förutom att Jönn skrev dikter, med förkärlek på det "västgötska" språket, var han konstnär. Både i sin diktning och i sitt bildskapande skildrade han sin hembygd med stor ömhet. Efter föräldrarnas död tog han motvilligt över garnhandeln. Helst ville han ägna sig åt skapande verksamhet - att få dikta och måla!Under tiden 20 mars till 7 april visas ett urval av Jönns konstverk i Konstrummet, Centrumhuset. Måndag 20 mars klockan 19.00, Biblioteket.  Biljetter: 40 kronor. Ett samarrangemang med Götene konstförening.
 • Konsert: Jönn i våra hjärtan - 6 april 


  Den främste tolkaren av Jönns diktning är Claes Astin, som tillsammans med musikerna Perra Ljungberg och Anders Granström presenterar Jönn i dikt och ton.
  Tre samlingar finns med Jönns dikter; Genom Le´t (1945), Mella rågånga (1952) och Ätter Jönn (1976), som publicerades efter John Liedholms död 1975. I sina dikter skildrar Jönn sina medmänniskor, naturen, landskapet och världshändelser - allt med största ömhet och respekt.
  Torsdag 6 april klockan 19.00, Biograf Göta Lejon. Biljetter: 80 kronor.
 • Världsbokdagen - Sigge Stark, produktiv, utskälld och läst - 22 april


  Klicka på bilden för att förstora. Professor Yvonne Leffler föreläser om Sigge Stark - Sveriges mest produktiva, utställda och lästa författare.
  Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, har intresserat sig för Sigge Stark som litterärt fenomen.Sigge Stark (1896-1964) hette egentligen Signe Björnberg och med sina 115 romaner och nästan 600 noveller var hon Sveriges mest produktiva författare. Dessutom var hon folkkär. Hennes förmåga att kombinera äventyr och kärlek ledde till att böckerna sålde i stora upplagar. Man skulle kunna tro att hon blev rik på sina böcker. Tvärtom hade hon och mannen dålig ekonomi, vilket gjorde att hon stod i ständig skuld till förlaget. För att bli skuldfri skrev hon fler och fler böcker. Hon ansattes ständigt av kritikerna, som tyckte att hon skrev för mycket om kärlek och erotik och att hennes bild av livet på landet var romantiserad. Men lästes gjorde hon av många!Förköp rekommenderas.Lördag 22 april klockan 10.30 Sessionssalen, Centrumhuset. Biljetter: 100 kronor inklusive fika.
 • Släktforskar-Onsdag - 26 april


  Klicka på bilden för att förstora. Dataprogrammet "Minsläkt" - hur använder jag det?
  Minsläkt är ett svenskt släktforskarprogram för windows. Programmet vänder sig i första hand till dig som är amatörforskare och som vill skapa lite ordning bland uppgifter om släktingar som du själva samlat in.Samarrangemang med Götene släktforskarförening.Onsdag 26 april klockan 19.00. Biblioteket. Fri entré.
 • Författarfrukost - Yrsa Stenius - 13 maj


  Klicka på bilden för att förstora. Yrsa Stenius, författare och opinionsbildare, berättar utifrån sin bok, "Orden i min makt" (2016), om sin mångåriga journalistbana.
  Yrsa Stenius föddes i Helsingfors 1945. Sedan 1978 är hon bottsatt i Sverige och har bland annat varit verksam som chefsredaktör på Aftonbladet under åren 1982-1987. I boken gör hon reflexioner omkring händelser och skeenden som hon starkt har engagerat sig i; mediedrev, mordet på Olof Palme, m/s Estonias undergång och tsunamin i Indiska Oceanen.Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan.Förköp rekommenderas.Lördag 13 maj klockan 09.00-11.00. Kinnekullegården. Biljetter: 140 kr (föredrag och frukost).
 • Sommarsalongen, vernissage - 12 juni


  Emelie Liljebäck Lokala konstnärer och konsthantverkare ställer ut i Götene konstrum.
  I trakterna kring Kinnekulle finns en mångfald av konstnärer och konsthantverkare. I vad vi hoppas ska bli en återkommande utställning ordnas för första gången en Sommarsalong där den lokala konsten och konsthantverket lyfts fram.Vernissage måndag 12 juni, klockan 18.00.Utställare 2017: Lisbeth Eklind – måleri Tina Frausin – textil Fredrik Lundberg – silver- och guldsmide Peter Skallström- måleri, skulptur Lars-Eric Stigson – grafik Utställningen pågår 12 juni-14 augusti.Konstrummet är öppet måndag till torsdag, klockan 8.00-
  18.00, fredagar 8.00-17.00. Centrumhuset i Götene.

 • Kulturcafé med vernissage: Chennet Juhlin - 4 september


  Klicka på bilden för att förstora. Chennet Juhlin har verkat i Skaraborg under mer än 40 år. Den konstintresserade publiken har mött honom i många olika utställningar både på hemmaplan och i övriga landet. Här visar han ett urval från sin stora grafiska produktion i kombination med skulpturer i brons.Kvällen inleds med filmen "Ratornas rike" som Chennet Juhlin och Johan Malmström gjort tillsammans. Det är en kortfilm med Vänerbilder.Kvällen avslutas med café med musikunderhållning av Bernt Andersson som sjunger till eget gitarrackompanjemang.Utställningen pågår till den 29 september.
  Måndag 4 september, klockan 18.00, Götene konstrum och
  bibliotek, fri entré.
  Medarrangörer: Götene konstförening och NBV
 • Släktforskar-onsdag 20 september


  Klicka på bilden för att förstora. Jan-Erik Björk berättar om bouppteckningar.
  Bouppteckningar är ett spännande matrial för alla som släktforskar. Här får du tips på hur du söker i olika arkiv.Samarrangemang med Götene Släktforskarförening och Studieförbundet Vuxenskolan.Onsdag den 20 september, klockan 19.00. Biblioteket. Fri entré.
 • Novelltävlingen - vinnaren utses! 30 september


  Klicka på bilden för att förstora. Lördag den 30 september får vi veta vem som blir vinnare av sommarens novelltävling.
  Juryn har bestått av författaren Maria Hede, Eva Åborg samt Cecilia Waern.Pristagaren utses och får också möjlighet att läsa upp sin novell.Maria Hede, som har skrivit flera böcker, berättar om skrivandets glädjeämnen och vedermödor.Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan.Lördag 30 september klockan 10:30. Biblioteket. Fri entré.   Enkel fika 20 kr.
 • Konstens vecka: Om Hilma af Klint- 2 oktober


  Klicka på bilden för att förstora. Författaren Anna Laestadius Larsson har skrivit en roman om
  konstnären Hilma af Klint (1862-1944). Hilma af Klint målade som ingen annan gjort tidigare och hon
  var själv övertygad om att världen inte var redo för hennes
  tavlor.
  Hon gömde undan sin konst och först fyrtio år efter hennes död dök några av tavlorna upp på en utställning i Los Angeles och väckte stor uppmärksamhet. Anna Laestadius Larsson berättar, i ord och bild, om detta spännande konstnärskap.
  Måndag 2 oktober, klockan 19.00, Sessionssalen. Biljetter 60 kronor. Medarrangörer: Götene konstförening och NBV
 • Konstens vecka- författarbesök av Anna Laestadius Larsson - måndag 2 oktober


  Klicka på bilden för att förstora. Författaren Anna Laestadius Larsson berättar i ord och bild om ett spännande konstnärsskap - Hilma af Klint (1862 - 1944) .
  Hilma af Klint föddes rakt in i en högreståndsmiljö på Karlbergs slott 1862. Istället för att gifta sig och bilda familj lyckades hon genomdriva studier i teckning, porträtt- och landskapsmåleri på Kungliga Konstakademien under åren 1882-1887.Tidigt var Hilma af Klint intresserad av andliga ting och deltog i spiritistiska seanser. År 1896 bildade hon tillsammans med fyra konstnärskollegor Fredagsgruppen eller som de också kallades "De fem". Under seanser får hon i  uppdrag att utföra "målningarna till Templet", som är de första abstrakta konstverken i västvärlden.Hilma af Klint förstod att hon var tidigt ute och att ingen skulle förstå hennes konst. Därför beslutade hon att hennes konstverk tidigast fick visas 20 år efter hennes död. Det dröjde ända fram till 1986 då hennes konst visades på en utställning i Los Angeles. En utställning som väckte stor uppmärksamhet.Samarrangemang med Götene Konstförening och NBV. Programmet ges med stöd från Västra Götalandsregionen.Måndag den 2 oktober, klockan 19.00. Sessionssalen, Centrumhuset. Biljetter: 60 kronor.
 • Vem får årets Nobelpris i litteratur? - torsdag 12 oktober (preliminärt datum)


  Klicka på bilden för att förstora. Under en vecka i oktober tillkännas alla årets Nobelpristagare. Torsdagen är litteraturens dag. I direktsändning från Börshuset får vi följa tillkännagivandet.Obs! Preliminärt datum, se annons i Götene Tidning.
  Lunchprogram i litteraturens tecken klockan 12.30. Direktsändningen startar klockan 13.00 Torsdag 12 Oktober (preliminärt datum). Fri entré.
 • Kulturcafé med vernissage: Marianne Abelsson - 16 oktober


  Klicka på bilden för att förstora. Marianne Abelsson är designer och arbetar med formgivning och konst i flera tekniker, bland annat textil och glas. Här får vi se hennes glas och grafik i en intressant kombination.Kvällen inleds med film och avslutas med café och musikunderhållning.Utställningen pågår till 10 november.
  Måndag 10 oktober, klockan 18.00, Götene konstrum och
  bibliotek, fri entré.
  Medarrangörer: Götene konstförening och NBV
 • Föredrag - Njut dig frisk - 17 oktober


  Klicka på bilden för att förstora. Tommy Svensson ger en föreläsning om vitaminer, mineraler och kosttillskott. Vilken mat bör vi äta för att få i oss dessa ämnen på ett naturligt sätt?
  Många äter idag kosttillskott som är uppbyggda kemiskt, istället för att få dessa på ett naturligt sätt genom att äta rätt mat. Vilken mat bör man då välja, hur märker vi bristsymptom och i vilken form är det bäst att äta - är några av frågorna som besvaras.  Samarrangemang med Matmöten Skaraborg.Tisdag den 17 oktober,  klockan 19.00. Biblioteket. Fri entré.
 • Föredrag - Skifferoljeverket på Kinnekulle - 18 oktober


  Klicka på bilden för att förstora. Eric Julihn är industrihistorisk konsult och verkligen rätt person att berätta om de försök som gjordes för att utvinna olja ur Kinnekulles alunskiffer under 1920-talet och framåt. Gössäter, Råbäck och Kinne-Kleva är platser som är knutna till denna spännande historia.
  Eric Julihn har gjort flera industriinventeringar i olika kommuner och 1979 kom boken "Industriminnen i Götene kommun - inventering gjord 1978".  Samarrangemang med Vuxenskolan och Götene släktforskarförening.Onsdag den 18 oktober,  klockan 19.00. Sessionssalen, Centrumhuset. Biljetter: 40 kr
 • Nordisk Biblioteksvecka - Kura skymning, 13 november -  


  Klicka på bilden för att förstora. Biblioteket bjuder in till en högläsningsvecka, under vecka 46:Årets Nordiska biblioteksvecka har temat "Öar i Norden". I år fyller Finland 100 år och därför uppmärksammas finska författarskap särskilt.  Årets högläsningsbok är skriven av den finlands-svenska författaren Ulla-Lena Lundberg. Boken heter Is och handlingen utspelas under efterkrigstid och skildrar en prästfamilj, som flyttar från fastlandet till en ögrupp som kallas Örarna i den åländska skärgården.  
  Måndag 13 november, klockan 19.00. Håkan Brattgård läser några kapitel ur boken Is.Högläsning varje dag; tisdag-fredag, klockan 12.30:  Texter av författarna Tove Jansson, Willy Kyrklund, Aleksis Kivi och Eva Kilpi kommer att läsas.Biblioteket. Fri entré
 • Föredrag - Katas gård i Varnhem, 15 november   


  Klicka på bilden för att förstora. Maria Vretemark, arkeolog på Västergötlands museum, berättar om spännande utgrävningar runt den gamla medeltida kyrkoplatsen i Varnhem. Utgrävningarna har gett ny kunskap som förändrar kunskapen om Västergötlands äldre historia. I år har utgrävningsplatsen invigts med en museibyggnad och kallas för Katas gård, efter den kvinna som härskade här för 1000 år sedan.   Föredraget är ett samarbete mellan Biblioteket, Vuxenskolan och Götene släktforskarförening.
  Onsdag den 15 november, klockan 19.00. Sessionssalen, Centrumhuset, Götene.Biljetter: 40 kronor kan köpas i Medborgarkontoret, telefon: 0511-38 60 01.
 • Barnkalas med Spöket Laban, Lilla Anna och alla dem andra! - 18 november


  Klicka på bilden för att förstora. Familjedag med Spöket Laban, Lilla Anna, Tummen och paret Sandbergs andra härliga figurer.
  Dagen bjuder på aktiviteter i hela Centrumhuset. Det blir bland annat pyssel, bokstavsjakt, fiskedamm, drop in-bio, fika, sagostund med Pulvret och musik med musikskolans elever.
  Klockan 11.00: Barnföreställning i Sessionssalen ”Lilla Nollan och dom andra” , en lekfull räknelära om
  allas lika värde. För barn från 3
  år. Biljetter 30 kronor, förköp och på plats i mån av tillgång. Köp bilett här eller i Medborgarkontoret.
  Lördag 18 november, klockan 10.00-12.00 i Centrumhuset.Fri entré (utom föreställningen kl 11)
 • Kulturcafé med vernissage: Birgitta Jannesson- 20 november


  Klicka på bilden för att förstora. Birgitta Jannesson arbetar både med keramiska bruksting och
  skulptur, ibland kombineras de båda i samma verk. Hennes experiment med glasyrer för in på nya spännande vägar.
  Kvällen inleds med film och avslutas med café och musik med Susanna Rytterås och Hanna Widlund.Utställningen pågår till 15 december.
  Måndag 20 november, klockan 18.00, Götene konstrum och
  bibliotek, fri entré.
  Medarrangörer: Götene konstförening och NBV
 • Musikföreställning: Hugget i sten - 27 november 


  Klicka på bilden för att förstora. En stenhuggares historia i ord och musik! Kristin Svensson och Clara Hållén berättar Håll Lars´ livshistoria fyllt av slit, nykterhet och underkastelse, med hjälp av visor, folkvisor och hans egna ord.
  Detta är berättelsen om Håll-Lars Petter Persson. Mannen som, i slutet av 1800-talet, flyttade från Älvdalen till Bohus-Malmön för att jobba i stenindustrin där. Att jobba i stenindustrin var tungt och arbetarna fick bekänna färg. När tunga lyft och hantverksskicklighet var enda chansen att överleva.I den här miljön flödade alkoholen, lönerna spelades bort och fackföreningarna frodades. Inget av det tilltalade Lars-Petter. Han ansåg att enda vägen till lycka var genom slit, nykterhet och undergivelse.Hela livet höll han på sina starka ideal och han slutade sina dagar på samma sätt som han börjat, som en stenhuggare.Håll-Lars Petter Perssons memoarer återfanns inmurade i en sten på Bohus Malmön. Vi berättar hans historia med hjälp av visor, folkvisor och hans egna texter.Musiken håller sig inom genrerna visa och folkmusik. Med i programmet finns visor som vi har efter Edith Carlsson från Malmön och visor som, enligt Lars Petter, sjöngs i hans barndomshem i Älvdalen. Det finns även ett par modernare visor och en riktig TaubeklassikerMusik på bibliotek, ett samarrangemang med Musikcentrum Väst, ABF. Måndag 27 november klockan 19.00, Biblioteket
  Biljetter 40 kronor.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!


Sidansvarig: Annicka Berggren, senast ändrad 01 februari 2017

Götene kommun
Torggatan 4
533 80 Götene
Tel: 0511-38 60 00
Fax: 0511-593 07
Skicka e-post

Götene kommunbibliotek
Tel: 0511-38 60 80
Skicka e-post

Följ Götene kommun:
Prenumerera på Götene kommuns nyheter via RSS
Följ Götene kommun på Facebook
Följ Götene kommun på Twitter
Se bilder från Götene kommun på Flickr
Se Götene kommuns filmer på YouTube