Boktips från Hällekis skola, åk 5

Under läsåret 2014/2015 har eleverna i klass 5 på Hällekis skola läst en hel del böcker. Här delar de med sig av sina boktips.

De stulna barnen

skriven av Jo Salmson, 2011

Den här boken tillhör genren fantasy och handlar om en slavflicka som heter Sol. Hon tillhör häxfolket, men det vet hon inte om. Sol rövades bort från häxfolket under ett krig. Nu uppfostras hon i ett stort hus av en piga där. Sol har två vänner, Arel och Eno, som hon ofta leker med. De tränas till krigare av sin lärare Magister Peno.

En dag, när Sol städar i matsalen, råkar hon putta till en sten i väggen och hittar ingången till ett lönnrum. Där sitter hon och hennes vänner och råkar höra ett samtal mellan en av killarnas pappa och en general. Hemligheten om att Sol tillhör fienden häxfolket avslöjas och Sol blir tvungen att fly.

Det är en lättläst bok med enkelt språk, men namnen är lite underliga.

Grevinnan med den svarta masken

skriven av Peter Gottardt, 2010

Detta är en spökhistoria om en familj som åker på semester till Italien. De ska bo i en liten by och ska titta på ett museum i ett gammalt slott. Det går rykten om att den grymma grevinnan som bodde på slottet förr i tiden fortfarande finns kvar som ett spöke och att det vilar en förbannelse över slottet. 

När flickan i familjen försvinner spårlöst inne i slottet, visar det sig att förbannelsen är sann.

Boken var bra och ganska lättläst. Den hade ett bra upplägg; alltså en bra början, en spännande handling och ett lyckligt slut.

Habib - meningen med livet

skriven av Douglas Foley, 2005

Detta är en vardagsberättelse om bland annat kärlek. Boken handlar om Habib, en kille som är elva år. Den handlar också om Paris som Habib är kär i, Habibs bror Tony, en annan kille som retas, Habibs hund Sumo och en hel massa andra människor.

Habibs familj kommer från Syrien, men bor i Malmö och är ganska fattiga. Habib är kär i Paris och det blir ganska mycket trubbel mellan dem.

Boken var inte jättebra, därför att språket var svårt med många konstiga ord. Det var svårt att hänga med i handlingen.

Snögrottan

skriven av Laura Trenter, 1998

Boken är en äventyrsberättelse om några pojkar, som leker i en stor uppskottad snöhög. De gör en snögrotta som rasar ihop och två av pojkarna blir fast inne i den.

Språket är enkelt och boken är lätt att läsa. 

Klubben och de mystiska signalerna

skriven av Lena Hultgren, 2004

Detta är en deckare.

I Klubben och de mystiska signalerna bestämmer sig Axel och hans nya vänner för att starta en hemlig klubb. De vill hjälpa till att lösa mysteriet med de märkliga ljussignalerna som kommer från en båt mitt ute på sjön. De bestämmer sig för att starta en deckarklubb som de kallar för Klubben.


Den fantastiska räven

skriven av Roald Dahl, 1976

Med viss tvekan kallar vi den här boken för en fantasybok. Den handlar om Herr och Fru Räv och deras ungar och om de otrevliga bönderna Böla, Bill och Bena.

Herr Räv stjäl mat från bönerna. De blir sura och vill döda räven. De får inte tag på honom, men lyckas skjuta av honom svansen. Bönderna hittar till slut rävgrytet och rävarna blir instängda. Då gräver sig rävarna neråt och hamnar i en av böndernas förråd.

Boken var ganska svår att förstå, trots att orden inte var svåra.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!


Sidansvarig: Annicka Berggren, senast ändrad 18 augusti 2015

Götene kommun
Torggatan 4
533 80 Götene
Tel: 0511-38 60 00
Fax: 0511-593 07
Skicka e-post

Götene kommunbibliotek
Tel: 0511-38 60 80
Skicka e-post

Följ Götene kommun:
Prenumerera på Götene kommuns nyheter via RSS
Följ Götene kommun på Facebook
Följ Götene kommun på Twitter
Se bilder från Götene kommun på Flickr
Se Götene kommuns filmer på YouTube