Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Mitt nya liv i Götene: "Jag har varit flykting i hela mitt liv"

Publicerad: klockan

Förstora bilden

Nemat kom till Götene som ensamkommande barn och har nu äntligen fått tillstånd att stanna kvar i Sverige

Tisdagen den 11 augusti 2015 klev Nemat av tåget som ensamkommande barn och möttes av vimlet på Stockholm Centralstation. Innan denna dag hade han ensam tagit sig över nio riksgränser för att komma till sitt nya hemland, Sverige.

Livet innan flykten

Nemat är ursprungligen från Afghanistan, men fick lämna hemlandet som barn och fly till Iran tillsammans med sin familj. Att leva i Iran som Afghan var svårt. Afghaner ses som invandrare där och blir sällan integrerade i samhället. Samtidigt som de ständigt fick leva under förtryck. Det var även vanligt som Afghan att bli utvisad tillbaka till Afghanistan av polisen.

Nemat förstod som ung att Iran inte skulle kunna erbjuda honom det liv han drömt om och bestämde sig då för att lämna allt bakom sig för att fly till Sverige.

Farlig flyktväg

Ensam tog sig Nemat över från Iran till Turkiet. Där han tillsammans med cirka 50 andra flyktingar åkte i en liten båt på havet mellan Turkiet och Grekland.

Därefter åkte Nemat med bil och buss igenom Makedonien, Serbien, Ungern, Österrike och Tyskland innan han nådde Sveriges gränser. En resa som var riskabel att göra på egen hand.

Förstod ingenting

Från Malmö tog Nemat tåget mot Stockholm där han anlände tisdagen den 11 augusti 2015.

"Jag förstod ingenting och visste inte vart jag skulle ta vägen eller vem jag skulle prata med", säger Nemat.

Efter att ha vandrat runt i centrala Stockholm, hittade Nemat några som kunde persiska. Dessa personer hjälpte honom till polisen som sedan tog med honom till Migrationsverket. Efter att ha spenderat fyra dagar på ett tillfälligt boende anlände Nemat till sin nya hemort, Götene.

Nya livet i Götene

Två veckor efter Nemats ankomst till Sverige fick han börja skolan i Götene. Där blev han placerad i en ordinarie klass och fick två gånger i veckan lektion av en lärare som kunde persiska, vilket hjälpte honom att lära sig svenska. Men språket var ändå svårt att greppa som ny i Sverige.

"Det tog några månader innan jag började förstå vad lektionerna handlade om", säger Nemat.

Att leva i det okända

Eftersom Nemat kom som ensamkommande barn utan legitimation blev asylperioden lång för honom. Och han fick också genomgå en medicinsk åldersbedömning.

"Bedömningen visar att jag är 19 år, men jag är bara 17 år", säger Nemat.

Eftersom han bedömdes vara över 18 år fick han då flytta ut från sitt dåvarande boende och förväntades klara sig helt ensam, vilket var ett svårt besked för Nemat att få.

Tyngden släppte från axlarna

Det var svårt för Nemat att inte veta hur framtiden skulle se ut. Men efter 2,5 år i Sverige har Nemat nu äntligen fått tillfälligt uppehållstillstånd och får stanna kvar i Sverige.

"Jag var nervös hela tiden innan jag fick besked och visste inte vad som skulle hända med mig. Tänk om jag inte skulle få stanna kvar, vad gör jag då?” säger Nemat.

Nemat läser idag vård och omsorg i Skara och hoppas på att kunna vidareutbilda sig till läkare eller specialistsjuksköterska i framtiden.

"Det är här i Sverige jag har en framtid", säger Nemat och ler.

Artikelserie

Denna artikel är en del i serien "Mitt nya liv i Götene". Där nya Götenebor berättar sina historier för att skapa ett nytt liv i Götene.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!