Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Migrationsministern besökte Götene

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Migrationsministern besökte medborgarkontoret och Mötesplats Götene. Klicka på bilden för att förstora.

Onsdagen den 22 september fick vi besök av migrationsminister Helene Fritzon som ville veta mer om hur vi arbetar med integration i Götene kommun.

I samband med ett besök i Skövde för att prata om regeringens nya budget passade migrationsminister Helene Fritzon på att besöka Götene kommun för att se hur vi arbetar med integration. Under ett lunchmöte fick delar av kommunledningen och vår integrationsstrateg möjlighet att berätta om vilka utmaningar vi stötte på när en stor andel asylsökande kom till kommunen under hösten 2015 och våren 2016, bland annat med att snabbt ordna boenden till ensamkommande barn och möjlighet för barnen att börja skolan så snabbt som möjligt.

Vi passade också på att berätta om det stora engagemang som civilsamhället visade för att få våra nya invånare att trivas i kommunen och få en dräglig tid i väntan på att få sitt asylärende prövat av Migrationsverket. Vi berättade också om den sorg som drabbade både asylsökande och lokalbefolkningen när asylboendena stängdes ner lika plötsligt som de hade öppnats och många fick inte ens chans att ta farväl till sina nya vänner innan de flyttades till nya orter och boenden.

Under sitt besök i Götene fick ministern också chans att höra om och träffa de personer som driver Mötesplats Götene, ett initiativ för att stötta asylsökande och nyanlända till sitt första jobb i Sverige. Arbetssättet bygger på samverkan inom kommunens olika verksamheter och med det lokala näringslivet, arbetsförmedlingen, Västra Götalandsregionen, länsstyrelsen, studieförbunden och många andra organisationer och branscher. Vi stöttar bland annat med olika aktiviteter för att främja språkinlärningen och att skapa kontakter mellan nyanlända och arbetsgivare. Vi arbetar också utifrån filosofin att aktivera målgruppen själva så mycket som möjligt inom de olika områdena så att de sedan kan ta över och driva aktiveteten själva.

Från vänster: Carina Ohlsson, rikstagsledamot, Åsa Karlsson, kommunalråd, Helene Fritzon, migrationsminister. Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Från vänster: Carina Ohlsson, rikstagsledamot, Åsa Karlsson, kommunalråd, Helene Fritzon, migrationsminister. Klicka på bilden för att förstora.

Från vänster: Ulla Knutsson, integrationsstrateg, Carina Ohlsson, rikstagsledamot, Åsa Karlsson, kommunalråd, Helene Fritzon, migrationsminister, Eva thimfors, socialchef, Jerker Liljestrand Andersson, kommunchef. Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Från vänster: Ulla Knutsson, integrationsstrateg, Carina Ohlsson, rikstagsledamot, Åsa Karlsson, kommunalråd, Helene Fritzon, migrationsminister, Eva thimfors, socialchef, Jerker Liljestrand Andersson, kommunchef. Klicka på bilden för att förstora.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!