Flyktingsituationen – så kan du hjälpa till i Götene

Var ett stöd till behövande ensamkommande flyktingbarn. Klicka på bilden för att förstora.

Var ett stöd till behövande ensamkommande flyktingbarn. Klicka på bilden för att förstora.

Hemska bilder från flyktingkatastrofen gör att många hör av sig till Götene kommun och undrar om ni kan göra något. Det är otroligt vad mycket goda viljor och krafter det finns här. Det känns fantastiskt att bo i ett samhälle där så många faktiskt vill hjälpa till!

Här har vi samlat lite information om hur du kan hjälpa till här i Götene.

After school club - läxhjälp för dig som vill ha hjälp med svenskan

After school club är för alla som läser svenska på någon nivå, vare sig det är som asylsökande på Vuxenskolan, i grundskolan, på gymnasiet eller på SFI så är alla välkomna.

Vill du vara med och hjälpa till så är du välkommen att höra av dig till Studieförbundet Vuxenskolan.

Kontaktinformation Studieförbundet Vuxenskolan

Besöksadress: Torget 6
Telefon: 0511-594 90, 592 90
E-post: gotene@sv.se

Bli kontaktperson för ensamkommande flyktingbarn

Syftet med kontaktperson är att främja social kontakt i samhället och deltagande i fritidsaktiviteter. Att vara medmänniska som kan ge stöd till en rikare fritid. Som kontaktperson träffar du ett barn eller en ungdom regelbundet under några timmar, oftast en gång i veckan, men ibland mer eller mindre.

Här kan du läsa mer om att bli kontaktperson

Familjehem

Götene kommun söker familjehem till ensamkommande flyktingbarn i olika åldrar men främst till barn i tonåren. Dessa barn har behov av en trygg och förutsägbar vardag och behöver vuxna med stora hjärtan och mycket tålamod.

Vi vill att det finns två vuxna i familjen, men det är inget absolut krav. Som vuxna ska ni vara trygga med varandra och i er miljö. Ni ska ha engagemang och utrymme att ta emot andras barn.

Om du kan erbjuda ett tryggt och stabilt hem och om du har plats i både rum och hjärta för ett barn till, så är du välkommen att ansöka om att bli familjehem.

Här kan du läsa mer om Familjehem.

 

Tips och råd till asylsökande och nyanlända

Det finns olika sätt att stötta våra asylsökande och nyanlända att komma in i det svenska samhället. Här har vi samlat en lista på några av de aktiviteterna.  

Hjälporganisationer och donationer

Som privatperson är det främst till olika frivilligorganisationer och föreningar man kan vända sig till för att vara ett extra stöd med din tid, kraft och kunskap.  Rädda Barnen, Röda Korset och Kyrkornas flyktingrådgivning med fler.

Skänk pengar

Det finns en mängd olika frivilligorganisationer att skänka pengar till. Du kan välja mellan att bli månadsgivare och att skänka ett engångsbelopp. På hjälporganisationernas hemsidor kan du läsa mer om hur ditt bidrag kommer till användning. Nedan listas några av alla de hjälporganisationer som finns. Länkarna öppnas i nytt fönster.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!


Sidansvarig: Ulla Knutsson, senast ändrad 07 mars 2017