Lyssna

Ilska och utbrott

Barn får i all­män­het som mest ut­brott och an­vän­der som mest fy­siskt våld i 2-3 års ål­dern. De fles­ta lär sig där­ef­ter att han­te­ra sin ag­gres­si­vi­tet. Men barn och ung­do­mar som fort­sät­ter att of­ta få åter­kom­man­de våld­sam­ma ut­brott kan va­ra i risk­zo­nen att för­bli vålds­be­näg­na även i vux­en ål­der.

Pratbubbla som illustrerar ilska och svordomar.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Ils­ka och ut­brott kan ha många oli­ka or­sa­ker, till ex­em­pel fy­sisk räds­la för and­ra, otrygg hem­mil­jö, in­lär­nings­svå­rig­he­ter, neu­ro­lo­gis­ka funktionsnedsättningar, be­te­en­de­stör­ning­ar och psy­kis­ka trau­man.

Barn som utmanar sin omgivning betraktas ofta som att de är aggressiva eller är destruktiva, det vill säga som om deras handlande är en följd av deras egenskaper. Det finns dock risker med ett sådant tänkande eftersom de vuxnas bemötande kan skapa onda cirklar hos barnen, vilket kan bidra till att hålla kvar och kanske till och med att förstärka beteendemönster.

Därför är det viktigt att förstå de mekanismer som bidrar till att sådana onda cirklar skapas och att barn och föräldrar får hjälp att hantera detta.

Även tonåringar kan ha svårt att hantera sin ilska och kan då uppleva att ”det bara händer” utan att man hinner tänka efter. Då kan man behöva hjälp med att träna på att ta kontroll över känslorna, så att man själv styr över sitt beteende.

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!